Sayang tak Buah Pinggang korang???

Pagi!!!!!!!!!wa...manyak semangat syie arinie...okay....back tu the basic...syie xmo ngarot..syie nk korunk tw wat is buah pinggang.......baru pagi nie syie tgok MHI...ader satu slot tuk Hari Buah Pinggang Sedunia....so..rase tergerak hati untuk wat satu post buah pinggang........


We have amazing kidneys!!!



Zooming..............










Ok...normal...human ade 2 buah pingang.....credit tu google image!!hehehe....
Main job kidneys nie adalah untuk membuang semua toxin2 dan air yang berlebihan dari darah dalam badan kite.Selain itu,kidney jgak kawal tekanan darah ,menghasilkan RBC(red blood cell = sel darah merah) dan mengekalkan kesihatan tulang kite.

so...how to take care of our kidney????

easy...........

Use this 7 Golden Rules!!!

-Kekalkan berat badan yang ideal........
-Kekalkan gula dalam darah yang normal
-Monitor tekanan darah
-Makan makanan yang seimbang dan check berat badan selalu
-Jangan MEROKOK!!
-Jangan ambil sebarang ubatan tanpa arahan doktor...!!
-Selalu check buah pinggang jika ader risiko untuk dapat penyakit di buah pinggang




Jadi..semua orang perlu yakin yang korunk xkan dapat CRF(Chronic Renal Failure ) if..........

-I pledge to reduce my salt intake in 2011
-I pledge to eat healty  in2011
-I pledge to drink 8 glasses water per day in 2011(1.5L)
-I pledge to reach a healthy weight in 2011
-I pledge to exercises 30 minutes per day in 2011

Klo korunk nk tw...buah pinggang pown ader hari die yg sendiri tw!!ekekek....
10 MARCH 2011


p/s :klo bukan korunk yang jage buah pinggang korunk...sape lagi....;)
yg sihat saper.......kiter.....
yg sakit klu x jage saper.......kiter jugak kn!!

sementare kiter still sihat seperti....


syie!!!!!!!!








3 comments:

  1. ooo..thnx 4 the info...cam xla ssh sgt nk jage buah pinggang tu kan?

    ReplyDelete